Skip to main content

Kom godt i gang med videoanimation

Mange virksomheder er begyndt at bruge animerede videoer som led i deres markedsføring – og med god grund. Animationsvideoer er effektivt indhold, som skaber værdi for dine kunder. Selvom det kan lyde som en udfordrende opgave at skabe den perfekte animationsvideo uden erfaring, er det slet ikke umuligt. Ved at følge blot 5 simple skridt til den gode videoanimation, kan du blive en haj til animering på ingen tid.

Manuskript
Som videoanimator er du arkitekten bag en god historie. Ligesom en veludført arkitekttegning skal sørge for, at en bygning ikke falder sammen under opførslen, så er manuskriptet den absolut vigtigste del af at lave en animationsfilm. Gode idéer opstår hele tiden, og du skal sørge for at få skrevet dem ned på papiret, så du ikke glemmer dem. Skriv et kort manus, som kortlægger formålet med animationsfilmen og et kernebudskab. Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvorfor laver jeg en animationsvideo?
  • Hvad forsøger jeg at opnå med min video?
  • Hvem er min målgruppe?
  • Hvilken effekt skal videoen have?
  • Hvad er mit kernebudskab?

Kernebudskab
Kernebudskabet skal dernæst transformeres om til en simpel historie. Ofte vil du have mange kernebudskaber, som skal kommunikeres til din målgruppe. Udfordringen ligger i at få omformuleret budskabet til en kort historie, som kan afkodes af modtageren og bidrager til engagement. Her er nogle gode råd til, når du skal udforme dit manuskript:

  • Lav det kort og præcist.
  • De vigtigste budskaber skal optræde inden for de første 30 sekunder (5 sekunder, hvis animationsvideoen er til de sociale medier).
  • Find den rigtige tone-of-voice og tal direkte til din modtager med ’du’-form.
  • Fortæl gerne en historie, som præsenterer en problemstilling og en løsning.

Hos Grobowski stod vi for at lave ovenstående animationsvideo for AutoPartner, som er en af Danmarks største kæder af bilværksteder. Det primære formål med videoen var ikke at sælge AutoPartners produkt, men derimod at skabe værdi for kunderne.

Storyboard
Efter du har udformet et budskab og manuskript, er det tid til at visualisere dine idéer ved hjælp af et storyboard. Den mest effektive måde at visualisere dit manuskript på er ved at lave en lille tegneserieboks for hvert afsnit i din tekst. På den måde får du det hele med, uden at det bliver en alt for tidskrævende opgave.

  • Hold dig til tidsplanen – selvom det kan være fristende at inkludere så meget information som muligt i videoen, skal du huske, at den ikke skal være for lang. Ellers mister du seerne. En god tommelfingerregel er 30 sekunders længde.
  • Få feedback på dit storyboard, før du begynder at arbejde på selve animationen. På den måde sikrer du dig, at budskabet let afkodes af andre, som ikke har set videoen, før du går i gang med selve produktionen.

Animation
Til sidst, efter du har fået udarbejdet manuskript, storyboard og kernebudskab, er det tid til at samle det hele og kreere en spændende animationsfilm. På internettet findes hundredvis af programmer til videoanimation. Nogle er avancerede, andre er simple. Spørgsmålet er bare, hvilke du skal bruge. Her er en liste med de forskellige programmer – og deres fordele og ulemper:

  • Den professionelle: Adobe After Effects er et professionelt værktøj, som bruges af de fleste videoanimatorer. Programmet er dyrt og kompliceret for nybegynderen. Det virker derfor bedst i hænderne på en fagkyndig person. På samme tid er det også et værktøj, der anses som ’standard’-værktøjet inden for videoanimation – ligesom Photoshop er inden for billedbehandling.
  • Den avancerede: Toon Boom er også et professionelt program til videoanimation, men til forskel fra Adobe After Effects er dette mere brugervenligt. Programmet indeholder masser af funktioner. Men selvom det er brugervenligt, kræver det også kyndige hænder.
  • Den øvede: PowToon er rettet mod gør-det-selv-personen med en masse forudinstallerede elementer og animationer. Programmet er både gratis og betalt, alt efter hvor mange af funktionerne, du har brug for.
  • Nybegynderen: PowerPoint eller Keynote. Ja, det lyder skørt. Men præsentationsredskaber som Microsofts PowerPoint eller Apples Keynote er i nogle tilfælde ganske nyttige til videoanimation.


Ovenstående er et fantastisk eksempel på, hvordan PowerPoints animationsværktøj kan benyttes til at lave ganske udmærkede infographics. Kilde: YouTube.

Lyddesign
Tæt på – men alligevel så langt fra. Efter du har animeret din video, er du næsten færdig. Nu mangler du bare lyddesignet. Du kan vælge enten at bruge speak, musik eller begge dele. Vigtigst af alt er det, at lyden er timet til videoens indhold. Bensound.org eller Freesound er gode hjemmesider, hvor du kan finde gratis musik til dine videoer. Husk dog at tjekke licensen til musikken, medmindre din virksomhed har nogle dygtige advokater ansat.

  • Vær opmærksom på, at din ikke speak overdøves af musik.
  • Husk at din speak skal passe sammen med videoens indhold.
  • Hvis du ikke selv magter opgaven, kan du hyre en stemmeskuespiller til speaken.
  • Forsøg så vidt som muligt ikke at fokusere på salg i din video. Forsøg i stedet på at skabe værdi for dine kunder.

Har du brug for hjælp til at skabe den perfekte animationsvideo til din virksomhed? Hos Grobowski har vi masser af erfaring med animationsfilm. Vi har blandt andet lavet animationer for virksomheder som Bone’s og Autopartner. Kontakt os for at høre mere om, hvad vi kan tilbyde jer eller læs mere om vores kompetencer inden for videoanimation.

Ja tak, ring mig op!

    Grobowski åbner kontor i Stockholm