Mange spørger os, hvorfor vi hedder Grobowski? Er det et efternavn eller har I forbindelser til Polen? Hverken-eller. Lad os fortælle dig herunder, hvorfor vi hedder Grobowski.

Den fantastiske rumabe

Rumkapløbet begynder

Den 3. november 1957 udspillede der sig et sandt drama i det daværende Sovjetunionen. Rumkapløbet mod USA var på sit højeste, og den daværende leder af kommunistpartiet, Kammerat Vorosjilov, var presset til at skabe resultater.

Sovjetunionen skulle for enhver pris, være den første nation til at krydse stratosfæren og dermed de første i rummet. Koste hvad det koste ville.

Chimpansen Gorkij Grobowski blev i al hemmelighed udvalgt til heltedåden og udråbt til føderationens redningsmand.

Ved opsendelsen var man godt klar over, at Grobowski ville dø; rumkapslen havde hverken varmeskjold eller faldskærme, og det varede endnu nogle år, før det blev muligt at bringe rumskibe sikkert ned på jorden igen.

Grobowski trodsede alle forudsigelser, da den 8-årige primat gik i kredsløb med 28.000 km/t omkring jorden, og to dage senere landede det stærkt harverede rumskib Sputnik 2 i Sortehavet.

“Chimpansen Gorkij Grobowski blev i al hemmelighed udvalgt til heltedåden og udråbt til føderationens redningsmand.”

En chimpanse bliver til en hund

Grobowski fik dog langt fra den hæder, han havde fortjent. I ellevte time blev det nemlig besluttet at propaganda-ministeriet, at den nu verdensberømte hund Laika skulle være Sovjetunionens ansigt udadtil. Ministeriet var bange for at tabe ansigt, hvis det kom frem, at hele føderationens ære havde hvilet på en chimpanses skuldre. Derfor valgte man et dyr, som billedligt tog sig bedre ud, og som det menige kommunistiske folk kunne relatere til.

Hvad de færreste vidste var, at Laika var propagandaminister Patrushevs egen hund, som i al hast blev fotograferet og skrevet ind i historiebøgerne, som det første levende væsen i rummet.

Officielt blev det gadekrydset Laika som blev sendt i kredsløb omkring Jorden.

Taylor (Charlton Heston) og dennes mandskab nødlander på en fjern planet som har overraskende mange lighedstræk med jorden. Til besætningens store overraskelse viser planeten sig at være befolket af intelligente og talende aber. Abernes Planet blev første gang filmatiseret i 1968.

“Grobowski var, med sin snarrådighed og sine store bedrifter, en evig inspirationskilde til en snæver kreds af venner til Rusland”.

En evig inspirationskilde

Grobowski var, med sin snarrådighed og sine store bedrifter, en evig inspirationskilde til en snæver kreds af venner til Rusland.

En af de få, der kendte til den sande historie, var den franske forfatter Pierre Boulle, som i 1963 skrev romanen La planète des singes (Abernes Planet), som sidenhen er blevet filmatiseret et utal af gange.

Hovedindgangen til Gorkij Park er navngivet efter Gorkij Grobowski. På sydsiden af hovedindgangen, med retning mod Sortehavet, sidder en tro kopi af Grobowski.

Begejstrede en hel nation

Grobowski lægger således også navn til den berømte hovedindgang i Gorkij Park, Moskva.

Ligesom chimpansen Grobowski begejstrede nationen og skabte store resultater, gør vi det samme, for vores kunder.

 

Derfor hedder vores reklamebureau Grobowski

Indenfor Novodevitjijkirkegårdens (Новоде́вичье кла́дбище) mure, ligger Grobowski begravet. Efter sigende stadig klædt i sin kosmonaut-dragt.